gosia47-47

gosia47-47

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 849]

Odświętne ciasto

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

bardzo dobre ciasto. Polecam zrobić

Odświętne ciasto Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Odświętne ciasto

 

  • CIASTO CIEMNE
  • 5 jajek
  • 4 szklanki mąki
  • 3 łyżeczki kakao
  • 2 łyżeczki sody
  • 1 kefir (400ml)
  • 2 szklanki cukru
  • WKŁADKA KOKOSOWA
  • 5 białek
  • 20 dag wiórek kokosowych
  • 1 szklanka cukru
  • MASA:
  • 1 l mleka
  • 12 łyżek cukru
  • 2 kostki margaryny
  • 10 żółtek
  • 4 łyżki mąki zwykłej
  • 2 łyżki maki ziemniaczanej
  • DODATKOWO
  • czekolada do dekoracji
  • 1 opakowanie galaretki czerwonej
  • 1 opakowanie galaretki żółtej

Sposób przygotowania:

Odświętne ciasto
Przygotować galaretki jak podano na opakowaniu. Przelać do dwóch płaskich miseczek. CIASTO CIEMNE: Jajka ubić z cukrem. Następnie ściągnąć z miksera. Mąkę wymieszać z kakao. Sodę wmieszać w kefir. Dodawać po kilka łyżek na przemian i mieszać łyżką. Powstałe ciasto podzielić na 2 części. Piec każde ok. 30-35 minut w 180 st. WKŁADKA KOKOSOWA: Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Wiórki kokosowe wmieszać łyżką. Przelać do brytfanny i piec ok. 30 minut w 180 st. Wyjąć, ostudzić. MASA: 400 ml mleka odlać. Większą część zagotować. W mniejszej części rozmącić:żółtka i mąki. Wlać do gotującego się mleka i mieszać, aż zacznie się gotować i masa zgęstnieje. Odstawić do ostudzenia. Margaryny utrzeć z cukrem. Dodawać zimnego budyniu. Galaretki pokroić w kostki. Wmieszać łyżką do masy. SKŁADANIE: 1 ciemne ciasto- połowa masy budyniowej- wkładka kokosowa- połowa masy budyniowej (zostawić trochę na dekorację)- drugie ciasto ciemne- pozostałość masy- zetrzeć czekoladę (ozdobić wg uznania)
Odświętne ciasto
Należy upiec dwa takie same ciemne placki
Odświętne ciasto
Tutaj widzimy przygotowaną wkładkę kokosową do pieczenia
Odświętne ciasto
Masa budyniowa wzbogacana o kostki stęzanych galaretek
Odświętne ciasto
Pora na składanie placka według podanego przepisu.