Sposób przygotowania:
Ogórki kiszone
Ogórki, chrzan, czosnek,liście i koper umyć i oczyścić. W kamiennym garnku (najlepiej) lub dużuch słoikach (3-5 litrowe) ułożyć ciasno ogórki. Dodać po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego, gorczycę, liście laurowe i z wiśni, czosnek, korzeń chrzanu i koper. Na wierzchu naczynia ułożyć liście chrzanu lub winogronu lub oby dwa rodzaje. Przygotować zalewę dodając na każdy litr wody 1 łyżkę stołową soli. Zalewę zagotować a następnie wystudzić. Zimną zalewą zalać ogórki i obciążyć z wierzchu naczynie ( można talerzykiem i kamieniem - oczywiście wszystko wyszorowane i wyparzone). Odstawić w ciepłe miejsce na 7-14 dni, następnie przenieść w chłodniejsze. W trakcie kiszenia co kilka dni sprawdzać ilość ilość zalewy i w razie potrzeby uzupełniać. Ilości, które podałam są na naczynie 5 litrowe.