Sposób przygotowania:
Ogórki konserwowe wg Triss
Ogórki dokładnie umyć. Marchew i cebulę obrać i pokroić w talarki. Czosnek obrać i pokroić w mniejsze kawałki, koper, liście chrzanu i winogron umyć. Do wyparzonych słoików wrzucać kilka ziaren gorczycy, ziela, pieprzu, liść laurowy i gałazkę koperku, parę talarków marchwi i cebuli. Ewentualnie dołożyc kawałek liścia chrzanu i liść winogronowy. Słoiki wypełniać ogórkami jasną stroną do góry, gdy słoik będzie zapełniony w połowie znowu dodać przyprawy, marchew, cebulę i czosnek. Na koniec również tą czynnosć powtórzyć. Z wody i octu zagotować zalewę, dodając do niej parę listków laurowych i ziele angielskie, ostudzić. Słoiki napełnić ostudzoną zalewą, szczelnie zkręcić i odwrócić do góry dnem. Pasteryzować ok.20 min. w dużym garnku, wyłożyć go uprzednio ścierką, zalać zakręcone słoiki wodą.