Triss

Triss

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Ogórki konserwowe wg Triss

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Mój przepis na konserwowe ogórki.

Ogórki konserwowe wg Triss Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ogórki konserwowe wg Triss

 

 

  • zalewa:
  • na ok. 5 szklanek wody
  • 1,5 szklanki octu
  • ewetualnie cukier i sól do smaku
  • liscie laurowe
  • ziele angielskie

 

 

Sposób przygotowania:

Ogórki konserwowe wg Triss
Ogórki dokładnie umyć. Marchew i cebulę obrać i pokroić w talarki. Czosnek obrać i pokroić w mniejsze kawałki, koper, liście chrzanu i winogron umyć. Do wyparzonych słoików wrzucać kilka ziaren gorczycy, ziela, pieprzu, liść laurowy i gałazkę koperku, parę talarków marchwi i cebuli. Ewentualnie dołożyc kawałek liścia chrzanu i liść winogronowy. Słoiki wypełniać ogórkami jasną stroną do góry, gdy słoik będzie zapełniony w połowie znowu dodać przyprawy, marchew, cebulę i czosnek. Na koniec również tą czynnosć powtórzyć. Z wody i octu zagotować zalewę, dodając do niej parę listków laurowych i ziele angielskie, ostudzić. Słoiki napełnić ostudzoną zalewą, szczelnie zkręcić i odwrócić do góry dnem. Pasteryzować ok.20 min. w dużym garnku, wyłożyć go uprzednio ścierką, zalać zakręcone słoiki wodą.
Ogórki konserwowe wg Triss
Ogórki dokładnie umyć, przygotować resztę składników.