Volker

Volker

Kucharz
[Przepisów: 6]

Ogórkowa bez mięsa z tostem czosnkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Zupa ogórkowa bez mięsa z ogórków kiszonych z tostem czosnkowym.

Ogórkowa bez mięsa z tostem czosnkowym

Składniki:

Ogórkowa bez mięsa z tostem czosnkowym

 

  • ZUPA:
  • ogórki kiszone / 4-5sztuk(średniej wielkości)
  • marchew / 1sztuka
  • ziemniaki / 2sztuki
  • cebula / 1sztuka
  • estragon mielony / pół małej łyżeczki
  • majeranek / pół małej łyżeczki
  • kostka rosołowa / 2sztuki
  • czosnek / 1ząbek
  • mąka / 1łyżka
  • TOST:
  • chleb tostowy lub biały
  • czosnek
  • masło

 

Sposób przygotowania:

Ogórkowa bez mięsa z tostem czosnkowym
ZUPA:
Do garnka wlewamy 2l wody, do gotującej się wody wrzucamy pokrojone w drobną kostkę ziemniaki oraz kostki rosołowe.Marchew i ogórki ścieramy na tartce(grube oczka) cebulę ścieramy na drobniejszych oczkach.Do gotujących się ziemniaków dodajemy startą marchew po około 5 minutach dodajemy cebulę i ogórki.Gotujemy aż warzywa zmiękną po czym dodajemy estragon,majeranek,czosnek przeciśnięty przez praskę.Mąkę rozrabiamy w 1/2 szklanki zimnej wody i dodajemy do zupy, gotujemy jeszcze 15 minut i odstawiamy do ostygnięcia.
TOST:
kawałki chleba smarujemy przeciśniętym przez praskę czosnkiem a następnie masłem.Podsmażamy na patelni lub w opiekaczu aż staną się chrupiące.(nie dodajemy więcej tłuszczu)