2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Ogórkowa jak u mamy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 7
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Taką zupę wszyscy uwielbiają ...

Ogórkowa jak u mamy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ogórkowa jak u mamy

 

  • 30 dag kiszonych ogórków
  • 3 litry wody
  • 40 dag ziemniaków
  • garść makaronu świderki
  • 20 dag cienkiej kiełbasy np toruńskiej
  • 2 skrzydełka z kuraka wiejskiego
  • 2 marchewki
  • 1/2 szklanki gęstej śmietany 18%
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • 2 łyżki masła
  • sól morska do smaku

Sposób przygotowania:

Ogórkowa jak u mamy
Ziemniaki i marchewkę skrobiemy kroimy w kostkę,kiełbasę kroimy na kawałki skrzydelka myjemy,wkladamy do garnka zalewamy wodą i gotujemy do miękkości na wolnym ogniu pod przykryciem. Ogórki ścieramy na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Na patelni rozpuszczamy masło ,dodajemy starte ogórki i podsmażamy mieszając.Dodajemy do wywaru gdy warzywa będą już miękkie i gotujemy jeszcze około 5-7 minut. Do śmietany wlewamy trochę zupy mieszamy i wlewamy do garnka ,doprawiamy kminkiem i solą gdy zupa okaże się za mało kwaśna można dolać kwasu z ogórków.Chwilę jeszcze gotujemy i odstawiamy z ognia.Podajemy ze swieżym chlebkiem.
Ogórkowa jak u mamy
warzywa obieramy myjemy kroimy w kosteczkę
Ogórkowa jak u mamy
wkładamy do garnka razem z ziemniakami skrzydełkami i kiełbasą gotujemy wywar
Ogórkowa jak u mamy
ogórki przesmażamy na patelni z masełkiem
Ogórkowa jak u mamy
dodajemy pod koniec do zupy zabielamy smietaną doprawiamy do smaku