SUPERPRZEPIS

Ogórkowa na pomidorowo

         
ocena: 4/5 głosów: 4
Ogórkowa na pomidorowo Więcej zdjęć (5)

Zupa ogórkowa z dodatkiem koncentratu pomidorowego.

Składniki:

Ogórkowa na pomidorowo

 

  • kilka liści pora (ciemna część)
  • 3 łyżki oleju
  • 3 średnie marchewki
  • 3 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1,5 litra bulionu drobiowego
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • 4 średnie ziemniaki
  • 4 duże ogórki kiszone
  • przyprawa uniwersalna - wg uznania
  • pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Ogórkowa na pomidorowo
Por (ciemną część) pokroić w bardzo cienkie półplasterki, podsmażyć na oleju. Marchewki obrać, pokroić w półplasterki. Dodać je razem z koncentratem pomidorowym do pora. Wymieszać i smażyć razem ok. 2 minuty. Do warzyw wlać bulion, dodać ziele angielskie i liść laurowy, zagotować. Gotować ok. 10 minut. Ziemniaki obrać i pokroić w niezbyt dużą kostkę. Dodać je do zupy. Gotować do miękkości wszystkich warzyw. Ogórki zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać je do zupy i zagotować. Doprawić do smaku pieprzem i przyprawą uniwersalną.
Ogórkowa na pomidorowo
Pokrojona w bardzo cienkie półplasterki ciemna część pora smażona na oleju.
Ogórkowa na pomidorowo
Obrana i pokrojona marchewka dodana razem z koncentratem pomidorowym do pora.
Ogórkowa na pomidorowo
Bulion drobiowy wlany do warzyw i dodane ziele angielskie i liść laurowy.
Ogórkowa na pomidorowo
Starte na tarce o dużych oczkach kiszone ogórki.