Sposób przygotowania:
Ogórkowa na porcji rosołowej
W 5 szklankach wody gotujemy porcję rosołową. W tym czasie myjemy warzywa i kroimy w kosteczkę ( ogórki kiszone też). Pamiętajcie, że w seler lubi się chować ziemia więc umyjcie dokładnie. Kiedy zobaczycie już, że bulion jest gotowy wyciągnijcie porcję i wyjmijcie szary nalot na wodzie. Do garnka wrzuć wrzuć warzywa prócz ogórków kiszonych. Dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Pozostawiamy warzywa by ugotowały się na miękko. Kiedy warzywa będą miękkie dodajemy ogórki kiszone i wodę z ogórków. Doprawiamy pieprzem. Co jakieś 5 minut sprawdzamy smak zupy. Kiedy wyda wam się za kwaśna możecie dodać cukier. Koperek siekamy wraz z czosnkiem. Dodajemy do zupy. Z garnka odlewamy szklankę zupy i mieszamy ze śmietaną, następnie całość dajemy z powrotem do garnka. Pozostawiamy na 5 minut i obiad gotowy.