Sposób przygotowania:
Ogórkowa na rosole wołowym
Umyć mięso. Ułożyć w garnku razem z obranymi warzywami ( marchew, seler, pietruszka, por ) - cebula z wbitymi w nią goździkami .Dorzucić liść laurowy i szczyptę soli ( 1/4 łyżeczki. Zalać wodą i gotować pod przykryciem ok. 1,5 godziny. Wyjąć warzywa ***. Obrać ziemniaki , umyć i pokroić w kostkę . Wrzucić do zupy . Gotować 30 minut. W czasie kiedy zupa sie gotuje utrzeć ogórki na tarce jarzynowej na grubych oczkach i podsmażyć je na maśle , razem z pokrojonym koprem . Wyjąć z garnka mięso, a włożyć podsmażone ogórki. Zagotować. Z 1/2 łyżeczki cukru zrobić karmel i dodać do zupy. Doprawić zupę do smaku . *mięso z zupy obrać z chrząstek , tłuszczyków , kości itp. i ponownie podzielone na kawałki włożyć do zupy ** chude mięso można podać na II Danie np w sosie musztardowym lub chrzanowym ( lub innym ) *** warzywa z zupy jak zwykle można użyć na sałatkę lub podać polane masłem do gotowanego mięsa **** ja czasem takie chude gotowane mięso wołowe mrożę i używam potem do pieczenia pasztetu