Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Ogórkowa Niani :

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Syta zupa z pulpecikami z mięsa mielonego.

Ogórkowa Niani :

Składniki:

Ogórkowa Niani :

 

  • 1 szklanka przecieru ogórkowego ( takiego domowego )
  • 2 marchewki
  • ½ pietruszki
  • 1/8 selera
  • ½ pory
  • 4 średnie ziemniaki
  • 25 dag mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 1 łyżeczka sosu sojowego(lub maggi )
  • 2 kostki bulionu wołowego Knorra ( lub 1 Bulionetka wołowa Knorra )
  • ½ łyżeczki mielonego pieprzu
  • ½ szklanki słodkiej śmietany
  • 2 łyżeczki mąki
  • 2 łyżki usiekanego koperku
  • 1 ½ litra wody

 

Sposób przygotowania:

Ogórkowa Niani :
Ziemniaki i warzywa obrać . Ziemniaki pokroić w słupki , marchew w plasterki. Porę posiekać w pół talarki . Resztę utrzeć na tarce jarzynowej. Wszystko włożyć do garnka i zalać wodą . Dodać kostki bulionowe .Doprowadzić do wrzenia. Mięso mielone wyrobić z sosem sojowy. Na wrzący wywar wrzucać kuleczki mięsa wielkości orzecha laskowego ( ma wyjść ok. 40-50 kulek ). Zupę gotować 45 minut. Wlać przecier ogórkowy .Rozrobić mąkę zimną z wodą i wlać do zupy . Zagotować. Dodać śmietanę . Wsypać koper . Doprawić pieprzem .