Sposób przygotowania:
ogórkowa z gołębi
Do dużega garnka (ok. 4l) wlewamy wodę i wkładamy gołęgie. Stawiamy na gaz a w tym czasie myjemy i obieramy warzywa które kroimy w dość duże kawałki. W między czasie woda w której gotują się gołębie powinna się zagotować a na jej wierzchu zacznie powstawać brudna piana którą należy zebrać. Do garnka wrzucamy warzywa, kostki rosołowe i łyżkę wegety. Zmiejszamy ogień i gotujemy na małym ogniu do momentu aż mięso będzie miękkie i zacznie odchodzić od kości. Napewno gotowanie trwa o wiele dłużej niż tradycyjnego rosołu z kury. Gdy wszystkie składniki będą już miękkie wyciągamy warzywa razem z mięsem pozostawiając w garnku czysty wywar. Zwiększamy ogień i wrzucamy do wywaru pokrojone w kostę ziemniaki i merchewkę która wcześniej została wyjęta. Mięso z oskubanych gołębi również wrzucamy do zupy. W momencie gdy ziemniaki będą już miękkie dodajemy starte ogórki i wszystko jeszcze raz zagotowujemy. Do wysokiegi naczynia wlewamy śmietanę. Do niej dodajemy jedną czubatą łużkę mąki szczyptę soli, odrobinę wody i pół kubka zupy. Mieszamy i wlewamy do zdjętej z ognia zupy. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jeżeli zupa jest za mało kwaśna można wlać wodę z ogórków. GOTOWE I SMACZNEGO Zamiast gołębi może być również kurczak. Pamiętajcie o tym że ziemniaki nie ugotują się jeżeli wrzucimy wcześniej ogórki dlatego dodajemy je na samym końcu.
evita0007
Netka
Hmmm,ja tez nie jadłam takowej.Kiedyś,dawno temu moja mama coś robiła z gołębiem ale nie jadłam bo pamiętam,że mi go było bardzo szkoda:)
Zupka wygląda ładnie:)