Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Ogórkowy puszek z pikantnymi krążkami cukinii

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Letnie zupy zwane chłodnikami przybierają różne konsystencje. Ja swoją zrobiłam na sztywno,a do zagryzania jej dorzuciłam pikantną cukinię.

Ogórkowy puszek z pikantnymi krążkami cukinii Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ogórkowy puszek z pikantnymi krążkami cukinii

 

  • krążki: średnia cukinie
  • jajko
  • 0,5 szklanki maślanki
  • 1/3 szklanki mąki
  • szczypta sody
  • 1/3 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki czerwonego pieprzu
  • łyżeczka granulowanego czosnku
  • olej do smażenia
  • oraz: 200 mil śmietany kremówki
  • 200 g serka homogenizowanego
  • 4 ogórki gruntowe
  • ząbek czosnku
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki skórki otartej z cytryny
  • 3 łyżki szczypiorku
  • 3 łyżki prażonych pestek dyni

Sposób przygotowania:

Ogórkowy puszek z pikantnymi krążkami cukinii
Cukinię obieramy, kroimy na 0,5 cm krążki i za pomocą kieliszka wycinamy środki. Jajko, maślankę oraz resztę składników na ciasto miksujemy razem, odstawiamy na chwilę aby odpoczęło. Do naczynia wlewamy około 2 cm oleju. Każdy krążek maczamy w cieście i smażymy na złoty kolor. Osączamy na ręczniku papierowym. Obrane ogórki kroimy na ćwiartki i usuwamy nasiona. Następnie ścieramy na tarce i posypujemy solą aby puściły sok. Mocno odciskamy, dodajemy czosnek, skórkę z cytryny pieprz i miksujemy na jednolitą masę. Pod koniec dodajemy szczypiorek. Serek i śmietanę ubijamy jak na deser, gdy zaczną robić się szlaczki dodajemy masę ogórkową i delikatnie łączymy. Po nałożeniu do naczyń posypujemy pestkami dyni i szczypiorkiem.
Ogórkowy puszek z pikantnymi krążkami cukinii
Środki cukinii najlepiej usuwa się za pomocą kieliszka.
Ogórkowy puszek z pikantnymi krążkami cukinii
Usmażone krążki osuszamy na papierowym ręczniku.
Ogórkowy puszek z pikantnymi krążkami cukinii
Odciśnięte ogórki miksujemy z czosnkiem i skórką z cytryny.
Ogórkowy puszek z pikantnymi krążkami cukinii
Ubitą śmietanę i serek delikatnie łączymy z masą ogórkową.