Sposób przygotowania:
Okoń nilowy na makaronie z warzywami
Filet z okonia myję osuszam ręcznikiem papierowym kroję na mniejsze kawałki,oprószam solą z każdej strony.Pieprz cytrynowy i przyprawę do ryby mieszam w małej miseczce z oliwą z oliwek,tak przygotowaną marynatą nacieram rybkę i wkładam do naczynia żaroodpornego,odstawiam na jedną godzinę do lodówki aby mięso naszło przyprawami. Rozgrzewam piekarnik do 190*c na każdym kawałku ryby kładę po małej łyżeczce bazyliowego pesto,rozsmarowuję i wkładam do piekarnika na 15-20 minut,aż ryba się upiecze. Obraną marchewkę i cukinię ze skórką kroję w cienkie paseczki a cebulkę siekam w kosteczkę. W rondelku roztapiam masło wrzucam cebulkę i zrumieniam,nastepnie wlewam bulion warzywny dodaję marchewkę i duszę około 7 minut pod przykryciem od czasu do czasu mieszam,nastepnie dodaję paseczki cukini i duszę jeszcze około 3 minuty,doprawiam warzywa solą do smaku. Makaron wrzucam na osolony wrzątek gotuję all dente tak jak w przepisie na opakowaniu,odcedzam i goracy mieszam ze śmietaną i dodaję do warzyw mieszam rozkładam na talerze. Rybkę zapieczoną z pesto podaje na makaronie.Dekoruję listkami świeżej bazylii. Serwuję z winem półwytrawnym białym. Smacznej uczyty życzę.