Sposób przygotowania:
Omlet naturalny z nadzieniem ze szpinaku
Szpinak starannie wymyć, oczyścić z najgrubszych łodyg, obgotować, zemleć w maszynce lub przetrzeć przez gęste sito. Z masła i mąki zrobić białą zasmażkę, rozprowadzić ją mlekiem lub śmietaną. Zasmażkę połączyć ze szpinakiem, zagotować, doprawić do smaku solą i ewentualnie czosnkiem lub smakiem z rozpuszczonej w przegotowanej wodzie kostki bulionowej. Usmażyć omlet według przepisu dowolnego na omlet naturalny. Wymieszaną masę z gorącego szpinaku nałożyć przez środek na powierzchnię świeżo usmażonego omletu i założyć brzegi po obu stronach, tworząc rulon. Omlet przełożyć na ogrzany półmisek i podać na gorąco. Można także szpinak przyrządzony bez podprawienia i ostudzony wymieszać z masą jajową i usmażyć omlet „zielony".