Sposób przygotowania:
Omlet z cukinią i porem
Pory oczyścić, usunąć zielone części. Białe części przekroić wzdłuż na pół i dokładnie umyć. Pokroić w cienkie plasterki. Na dużej patelni rozgrzać olej, włożyć pory, podsmażyć, mieszając, na małym ogniu, potem dusić pod przykryciem 10 minut.
Cukinię umyć, oczyścić, pokroić na plasterki grubości 0,5 cm, a te przekroić na pół. Cukinię i przeciśnięty przez praskę czosnek dodać do porów i dusić razem jeszcze 10 minut.
Warzywa przełożyć do salaterki i ostudzić. Jajka lekko roztrzepać i połączyć z serem edamskim, parmezanem i warzywami. Masę przyprawić mocno solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Masło roztopić na patelni. Wlać masę z jajek i warzyw, wyrównać powierzchnię, smażyć na małym ogniu 20 minut, potem zapiec na grillu (2 minuty).
Cukinię umyć, oczyścić, pokroić na plasterki grubości 0,5 cm, a te przekroić na pół. Cukinię i przeciśnięty przez praskę czosnek dodać do porów i dusić razem jeszcze 10 minut.
Warzywa przełożyć do salaterki i ostudzić. Jajka lekko roztrzepać i połączyć z serem edamskim, parmezanem i warzywami. Masę przyprawić mocno solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Masło roztopić na patelni. Wlać masę z jajek i warzyw, wyrównać powierzchnię, smażyć na małym ogniu 20 minut, potem zapiec na grillu (2 minuty).