Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Omlet z kiełbasą

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

często robię omlety :-)))

Omlet z kiełbasą

Składniki:

Omlet z kiełbasą

 

  • 4-6 jajek,
  • 10-15 dkg cienkiej, chudej kiełbasy,
  • 1 cebulka,
  • 4-6 łyżek kukurydzy konserwowej,
  • 10 dkg żółtego sera, użyłam Goudy,
  • 1-2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 30%,
  • do smaku: sól, papryka słodka mielona, pieprz biały mielony),
  • do smażenia: olej + masło

 

Sposób przygotowania:

Omlet z kiełbasą
Ser zetrzeć na tarce jarzynowej. Cebulę i kiełbasę pokroić w kostkę, kukurydzę osączyć. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, zrumienić kiełbasę, dodać cebulę, zeszklić. Dodać kukurydzę i koncentrat, podlać odrobiną wody, poddusić chwilkę. Doprawić solą, pieprzem i papryką. W miseczce lekko roztrzepać 2-3 jajka (na jeden omlet), doprawić solą i pieprzem. Wlać na rozgrzaną patelnię z mieszanką oleju i masła (po 1 łyżeczce). Smażyć nie mieszając! tylko przechylając patelnią i podważając delikatnie brzegi. Kiedy wierzch omletu jest prawie ścięty wyłożyć na niego połowę smażonej mieszanki i posypać połową sera. Przykryć patelnię i smażyć na malutkim ogniu aż ser się rozpuści. Zsunąć omlet na talerz, przybrać koperkiem. Tak samo przygotować drugi omlet albo całość usmażyć na dużej patelni i przekroić na pół.