Sposób przygotowania:
Omlet z tofu i pesto
Ziemniak obrać, pokroić w plastry, zanurzyć we wrzątku, zagotować przez 3 minuty, odcedzić. Cebulę obrać, posiekać jak najdrobniej, ser tofu pokroić w plastry, każdy posmarować pesto. Jajka rozbić. Wlać mleko sojowe. Posolić do smaku, przyprawić pieprzem, energicznie roztrzepać. Na głębokiej patelni o grubym dnie, rozgrzać mocno oliwę, wrzucić cebulę, zrumienić. Patelnię zdjąć z ognia. Połowę cebuli zdjąć z patelni. Resztę ułożyć równa warstwą na dnie, przykryć połową ziemniaków i tofu, przykryć warstwą odłożonych ziemniaków, tofu i cebuli, zalać roztrzepanymi jajkami. Patelnię postawić na małym ogniu, smażyć powoli 10 minut, następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do temp 180-200stc, zapiekać na rumiano 5-7 minut. Podawać na gorąco, przed podaniem posypać posiekaną bazylią.
jovi