Bahus

Bahus

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 624]

Omlet ze szpinakiem i twarożkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Podawać z bagietką.

Omlet ze szpinakiem i twarożkiem

Składniki:

Omlet ze szpinakiem i twarożkiem

 

  • 50 dag mrożonego szpinaku,
  • 8 jajek,
  • 20 dag tłustego twarogu,
  • 50 ml gęstej kwaśnej śmietany,
  • 1 średnia cebula,
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 łyżki mleka,
  • 3 łyżki masła,
  • sól i pieprz.

 

Sposób przygotowania:

Omlet ze szpinakiem i twarożkiem
Szpinak rozmrozić. Odcisnąć na sicie. Twaróg utrzeć ze śmietaną na gładką masę. W rondlu rozgrzać 1 łyżkę masła. Zeszklić na nim obraną i pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać szpinak. Dusić ok. 5 min. Dodać utarty ze śmietaną twaróg. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Dokładnie wymieszać. Razem chwilę poddusić. Jajka wybić. Dodać mleko. Roztrzepać. Doprawić solą i pieprzem. Na pozostałym maśle usmażyć 4 omlety. Każdy omlet posmarować gorącą masą szpinakowo-twarogową. Złożyć na pół. Posypać posiekaną natką pietruszki.