Sposób przygotowania:
Opiekane kopytka
Gotujemy ziemniaki, odcedzamy ziemniaki i pozostawiamy do ostudzenia.( najlepiej gdy będą ugotowane dzień wcześniej i przechowane w lodówce) Gdy będą już zimne ścieramy na tarce z małymi oczkami. Na stolnicy wysypujemy mąkę łączymy z ziemniakami i kaszą manną. Gdy połączymy składniki dokładamy jedno jajko i łyżeczkę soli. Ugniatamy i wyrabiamy do aby nasze ciasto było jednolite. Formujemy z ciasta dwa wąskie i długie wałki, kroimy na ukośne kawałki długości mniej więcej 4-5 cm długości. Wrzucamy na wrzącą osoloną wodę i gotujemy od 4 do 5 minut od momentu wypłynięcia. Na talerzu rozbijamy i roztrzepujemy jajko minimalnie solimy, maczamy w nim przestudzone kopytka następnie zanurzamy je w talerzu z bułką tartą. I kładziemy na rozgrzaną patelnie na głęboki olej ( można dołożyć trochę margaryny), po przyrumienieniu się jednej strony przewracamy.
Można polać je jeszcze dodatkowo zrumienioną na maśle cebulką lub usmażonym w kostę boczkiem.
Można polać je jeszcze dodatkowo zrumienioną na maśle cebulką lub usmażonym w kostę boczkiem.