natalka22123

natalka22123

Starszy Kucharz
[Przepisów: 19]

Opiekane kopytka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Tradycyjne danie w pysznej chrupiącej panierce

Opiekane kopytka

Składniki:

Opiekane kopytka

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Opiekane kopytka
Gotujemy ziemniaki, odcedzamy ziemniaki i pozostawiamy do ostudzenia.( najlepiej gdy będą ugotowane dzień wcześniej i przechowane w lodówce) Gdy będą już zimne ścieramy na tarce z małymi oczkami. Na stolnicy wysypujemy mąkę łączymy z ziemniakami i kaszą manną. Gdy połączymy składniki dokładamy jedno jajko i łyżeczkę soli. Ugniatamy i wyrabiamy do aby nasze ciasto było jednolite. Formujemy z ciasta dwa wąskie i długie wałki, kroimy na ukośne kawałki długości mniej więcej 4-5 cm długości. Wrzucamy na wrzącą osoloną wodę i gotujemy od 4 do 5 minut od momentu wypłynięcia. Na talerzu rozbijamy i roztrzepujemy jajko minimalnie solimy, maczamy w nim przestudzone kopytka następnie zanurzamy je w talerzu z bułką tartą. I kładziemy na rozgrzaną patelnie na głęboki olej ( można dołożyć trochę margaryny), po przyrumienieniu się jednej strony przewracamy. 

Można polać je jeszcze dodatkowo zrumienioną na maśle cebulką lub usmażonym w kostę boczkiem.