Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Opiekane pstrągi

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Składniki marynaty wymieszać dokładnie i odstawić. Ryby wypatroszyć, zostawiając

Opiekane pstrągi

Składniki:

Opiekane pstrągi

 

  • 4 małe pstrągi
  • 4 gałązki natki pietruszki
  • 4 plasterki cebuli
  • Marynata:
  • 6 łyżek oleju
  • sok z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 łyżeczki zmielonego rzymskiego kminu lub 1/4 łyżeczki kminku

Sposób przygotowania:

Opiekane pstrągi
Składniki marynaty wymieszać dokładnie i odstawić. Ryby wypatroszyć, zostawiając głowy i ogony. Dokładnie wypłukać, starannie osuszyć, włożyć do marynaty. Obracając kilkakrotnie zostawić w marynacie na 2 godziny. Wyjąć pstrąga z marynaty, włożyć do każdej ryby gałązkę pietruszki i plasterek cebuli. Opiekać rybę w nagrzanym grillu około 15 minut, smarując kilkakrotnie marynatą. Podczas opiekania obrócić tylko raz. Pstrągi podawać z sałatą i frytkami.