Habibi & Cats

Habibi & Cats

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 343]

Opieńki w klasycznej marynacie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Opieńki (podpieńki) to, od kiedy pamiętam, moje ukochane grzybki :) Można je marynować, gotować, dusić, mrozić, suszyć, solić i smażyć :) W mojej rodzinie jest długa tradycja zbierania, ale wiem, że w niektórzy je omijają - ale niesłusznie!

Opieńki w klasycznej marynacie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Opieńki w klasycznej marynacie

 

Sposób przygotowania:

Opieńki w klasycznej marynacie
Opieńki oczyścić z pozostałości runa leśnego (trawy, liści, igieł) - odciąć większe kapelusze (mniejszym grzybkom zostawić kawałek nóżki), umyć, osączyć na sicie.

Obgotować przez 10 minut w osolonym wrzątku, wylać na sito i pozostawić do odsączenia i ostygnięcia.

W tym czasie zagotować wodę z octem, posolić i posłodzić, po czym dodać gorczycę, pieprz w ziarenkach, ziele angielskie i liście laurowe. Gotować 10 minut na najmniejszym płomieniu, pod przykryciem.

W trakcie gotowania pokroić w piórka cebulę i dodać do zalewy.

Kiedy cebula zmięknie dodać grzybki i krótko zagotować. Przełożyć do słoików, szczelnie zakręcić i za pasteryzować.
Opieńki w klasycznej marynacie
Opieńki przebrać i oczyścić z runa leśnego.
Opieńki w klasycznej marynacie
Kapelusze obgotować w osolonym wrzątku 10 minut.
Opieńki w klasycznej marynacie
Ugotować marynatę octową z dodatkiem cebuli i przypraw.
Opieńki w klasycznej marynacie
Do gotowej marynaty dołożyć grzybki i zagotować.