gabiw

gabiw

Kucharz
[Przepisów: 15]

Oponki

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Stary, sprawdzony przepis...

Oponki

Składniki:

Oponki

 

  • Ciasto drożdżowe:rozczyn:
  • 3 szkl. mleka podgrzanego
  • garść cukru
  • szczypta soli
  • 10 dag drożdży
  • mąka na rozczyn (około 1 szkl.)

 

  • Następnie:
  • 4 łyż oleju lub pół szkl rozpuszczonego ciepłego masła
  • 4 żółtka
  • 1 całe jajko
  • mąka (około 1 kg)

 

 

 

Sposób przygotowania:

Oponki
Wyrabiamy rozczyn do wyrośnięcia. Następnie dodajemy resztę składników i tyle mąki, aby ciasto było lekko lepkie. Miesimy jak najdłużej. Pozostawiamy do wyrośnięcia. Następnie, rozwałkowujemy i wycinamy krążki szklanką i dziurkę czymś mniejszym, np. kieliszkiem. Układamy na ściereczce oprószonej mąką na chwilę do wyrośnięcia i smażymy w głębokim tłuszczu. Te środki z krążków też. Obtaczamy w cukrze pudrze i ...gotowe!