iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Książka Kucharska: Najlepsze przepisy na pączki, chrusty, oponki

Oponki z polewą czekoladową

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Oponki nie są moim ulubionym deserem, ale z czekoladą są pyszne.

Oponki z polewą czekoladową Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Oponki z polewą czekoladową

 

  • 1/2 kg białego sera
  • 1/2 kg mąki
  • 3 jajka
  • 1/2 kostki margaryny
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka spirytusu
  • 1 łyżka sody
  • Dodatkowo:
  • smalec do smażenia około 1/2 kg
  • 20 dag polewy czekoladowej
  • kolorowa posypka

Sposób przygotowania:

Oponki z polewą czekoladową
Margarynę stopić i przestudzić. Ser skręcić przez maszynkę. Na stolnicę przesiać mąkę, wymieszać ją z cukrem i sodą, dodać ser, jajka, alkohol i płynny tłuszcz, zagnieść ciasto i schłodzić. Po około 2 godz ciasto rozwałkować na 1.5 cm i szklanką wyciąć kółka w nich wyciąć mniejsze kółeczka. Rozpuścić smalec i w gorącym smażyć na złoty kolor oponki po usmażeniu osączyć z nadmiaru tłuszczu, przestudzić. Rozpuścić polewę i polać nią zimne oponki, na koniec posypać kolorową posypką.
Oponki z polewą czekoladową
Schłodzone ciasto rozwałkować i wyciąć kółka z dziurką
Oponki z polewą czekoladową
Smażyć na gorącym smalcu do uzyskania złotego koloru
Oponki z polewą czekoladową
Usmażone oponki polać polewą czekoladową i posypać posypką