Sposób przygotowania:
Oponki ziemniaczano-drozdzowe (pyszne)
Myjemy ziemniaki i gotujemy w lupinkach w osolonej wodzie. Jeszcze gorace obieramy i przeciskamy przez praske. Drozdze rozetrzeć z łyżka cukru, zalać ciepłym mlekiem(120ml) i rozmieszać z trzema łyżkami maki. Zostawić aż rozczyn urośnie. Do miski z przestygnietymi ziemniakami wsypujemy make, rozczyn z drozdzy, jajka wymieszane z cukrem i miodem, skorke z cytryny i miekkie maslo. Zagniatamy ciasto na jednolita, miekka mase i odstawiamy w cieple miejsce pod przykryciem na okolo 1,5 godz. Z podwojonego ciasta robimy oponki i ponownie odstawiamy je na 1 godzine. Smazymy w glebokim naczyniu z duza iloscia oleju (jak paczki). Po usmazeniu obtaczamy w cukrze lub posypujemy cukrem pudrem. Najlepsze sa jeszcze cieple :-)