thegrooba

thegrooba

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 199]

Książka Kucharska: Sosy Łowicz w nowej odsłonie

Orientalne mini pizze

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pizza w nieco innym wydaniu:)

Orientalne mini pizze

Składniki:

Orientalne mini pizze

 

  • CIASTO:
  • 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 1 łyżeczka suchych drożdży
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka oleju + do wysmarowania
  • szklanka mąki
  • szczypta soli

 

  • ORAZ:
  • 4 łyżki sosu chińskiego Łowicz
  • 12 krewetek Tiger
  • 2 paluszki surimi
  • 2 krążki ananasa
  • 1/4 strąka papryki
  • 1 mała cebula
  • pieprz, sól
  • 10 dag startego sera
  • listki kolendry

 

 

Sposób przygotowania:

Orientalne mini pizze
W misce wymieszać wodę z drożdżami i cukrem, dodać olej. Dodać mąkę i sól. Wymieszać, wyłożyć na blat i wyrobić ciasto, podsypując mąką w razie potrzeby. Włożyć do miski, posmarować olejem i odstawić na 30 min do wyrośnięcia. Blachę piekarnika (w moim przypadku kamień) rozgrzać do temp. 190 stopni. Podzielić ciasto na 4 części, z każdej uformować mały placek. Smarować łyżką sosu, obłożyć krewetkami, pokrojonymi paluszkami surumi, ananasem, cebulą i papryką. Posypać solą i pieprzem. Piec 15 minut góra/ dół. Posypać serem i zapiec jeszcze tylko od góry 5 minut. Gotowe pizzerinki posypać listkami kolendry. Wersja dla mięsożerców - krewetki i surimi można zastąpić kawałkami kurczaka w sezamie czy kawałkami pieczonej wołowiny z obiadu i posypać pokrojoną, zieloną częścią dymki.