Sposób przygotowania:
Orientalne mini pizze
W misce wymieszać wodę z drożdżami i cukrem, dodać olej. Dodać mąkę i sól. Wymieszać, wyłożyć na blat i wyrobić ciasto, podsypując mąką w razie potrzeby. Włożyć do miski, posmarować olejem i odstawić na 30 min do wyrośnięcia. Blachę piekarnika (w moim przypadku kamień) rozgrzać do temp. 190 stopni. Podzielić ciasto na 4 części, z każdej uformować mały placek. Smarować łyżką sosu, obłożyć krewetkami, pokrojonymi paluszkami surumi, ananasem, cebulą i papryką. Posypać solą i pieprzem. Piec 15 minut góra/ dół. Posypać serem i zapiec jeszcze tylko od góry 5 minut. Gotowe pizzerinki posypać listkami kolendry. Wersja dla mięsożerców - krewetki i surimi można zastąpić kawałkami kurczaka w sezamie czy kawałkami pieczonej wołowiny z obiadu i posypać pokrojoną, zieloną częścią dymki.
Wszunia