Sposób przygotowania:
Orkiszowa drożdżówka z białym makiem i rabarbarem
Do miski wkruszamy drożdże i dodajemy : miód, olej, zsiadłe mleko, roztrzepane jajka, obie mąki i mak. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 2 godziny.
W międzyczasie czyścimy i myjemy rabarbar, kroimy na drobno i odstawiamy. Przygotowujemy kruszonkę z podanych składników i wstawiamy do lodówki.
Po 2 godzinach wyrastania ciasto mieszamy drewnianą łyżką i przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy rabarbarem i kruszonką.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę.
Rozgrzewamy piekarnik i wstawiamy drożdżówkę. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 1 godzinę. Upieczone ciasto wyjmujemy z blaszki i studzimy. Składniki na lukier ucieramy i dekorujemy ciasto.
W międzyczasie czyścimy i myjemy rabarbar, kroimy na drobno i odstawiamy. Przygotowujemy kruszonkę z podanych składników i wstawiamy do lodówki.
Po 2 godzinach wyrastania ciasto mieszamy drewnianą łyżką i przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy rabarbarem i kruszonką.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę.
Rozgrzewamy piekarnik i wstawiamy drożdżówkę. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 1 godzinę. Upieczone ciasto wyjmujemy z blaszki i studzimy. Składniki na lukier ucieramy i dekorujemy ciasto.