kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Orkiszowa drożdżówka z białym makiem i rabarbarem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na pyszną i puszystą drożdżówkę z dodatkiem białego maku. Ciasto pięknie wyrasta i praktycznie robi się samo. Najlepiej smakuje z kubkiem gorącego mleka. Polecam.

Orkiszowa drożdżówka z białym makiem i rabarbarem Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Orkiszowa drożdżówka z białym makiem i rabarbarem

Na ciasto :

Na kruszonkę :

Na lukier :

  • 6 czubatych łyżek cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka mleka

Ponadto :

  • blaszka 24 x 24
  • papier do pieczenia

Sposób przygotowania:

Orkiszowa drożdżówka z białym makiem i rabarbarem
Do miski wkruszamy drożdże i dodajemy : miód, olej, zsiadłe mleko, roztrzepane jajka, obie mąki i mak. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 2 godziny. 

W międzyczasie czyścimy i myjemy rabarbar, kroimy na drobno i odstawiamy. Przygotowujemy kruszonkę z podanych składników i wstawiamy do lodówki.

Po 2 godzinach wyrastania ciasto mieszamy drewnianą łyżką i przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy rabarbarem i kruszonką.

Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę.

Rozgrzewamy piekarnik i wstawiamy drożdżówkę. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 1 godzinę. Upieczone ciasto wyjmujemy z blaszki i studzimy. Składniki na lukier ucieramy i dekorujemy ciasto.
Orkiszowa drożdżówka z białym makiem i rabarbarem
Do dużej miski wkruszamy drożdże i wlewamy miód oraz olej.
Orkiszowa drożdżówka z białym makiem i rabarbarem
Następnie dodajemy zsiadłe mleko i roztrzepane jajka.
Orkiszowa drożdżówka z białym makiem i rabarbarem
Wsypujemy mąkę orkiszową i z krzyczy oraz biały mak.
Orkiszowa drożdżówka z białym makiem i rabarbarem
Do miski wkładamy składniki na kruszonkę i zagniatamy.
Orkiszowa drożdżówka z białym makiem i rabarbarem
Na wyrośnięte ciasto w blaszce kładziemy rabarbar.
Orkiszowa drożdżówka z białym makiem i rabarbarem
Następnie posypujemy przygotowaną kruszonką.