Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Orkiszowy zakwasowiec na bogato

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Przepyszny, wilgotny i co najważniejsze: zdrowy chleb! Na wartościowej mące orkiszowej, z mnóstwem wspaniałych ziaren, nasz ulubiony wieloziarnisty chlebek ;)

Orkiszowy zakwasowiec na bogato Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Orkiszowy zakwasowiec na bogato

 

  • Zaczyn:
  • 3 łyżki zakwasu żytniego
  • 140 g wody
  • 120 g mąki orkiszowej typ 630
  • Ciasto właściwe:
  • 350 g wody
  • 2 łyżeczki soli
  • 350 g mąki orkiszowej typ 2000
  • 100 g mąki orkiszowej typ 630
  • 4 łyżki siemienia lnianego
  • 4 łyżki sezamu
  • 4 łyżki płatków owsianych
  • 3 łyżki pestek dyni
  • 3 łyżki słonecznika
  • Do posypania:
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • 1 łyżka sezamu
  • 1 łyżka płatków owsianych
  • 1 łyżka pestek dyni
  • 1 łyżka słonecznika

 

Sposób przygotowania:

Orkiszowy zakwasowiec na bogato
Na zaczyn, wieczorem, wymieszać składniki, przykryć ściereczką i odstawić na całą noc w temperaturze pokojowej. Na drugi dzień rano wsypać do misy obie mąki i sól. Dodać wszystkie ziarna i płatki. Wodę wlać do zaczynu, wymieszać i wlać do misy. Wyrobić ciasto, wyjąć hak, misę nakryć ściereczką i odstawić na 3 godziny. Po tym czasie ciasto przełożyć do keksówki (15x28cm), posypać ziarnami i płatkami, odstawić do wyrośnięcia na 2 godziny. Wierzch spryskać obficie wodą, wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec ok. 50 minut. Wystudzić na kratce.
Orkiszowy zakwasowiec na bogato
Na zaczyn, wieczorem, wymieszać składniki, przykryć ściereczką i odstawić na całą noc w temperaturze pokojowej.
Orkiszowy zakwasowiec na bogato
Na drugi dzień rano wsypać do misy obie mąki i sól.
Orkiszowy zakwasowiec na bogato
Dodać wszystkie ziarna i płatki. Wodę wlać do zaczynu, wymieszać i wlać do misy. Wyrobić ciasto, wyjąć hak, misę nakryć ściereczką i odstawić na 3 godziny.
Orkiszowy zakwasowiec na bogato
Po tym czasie ciasto przełożyć do keksówki (15x28cm), posypać ziarnami i płatkami, odstawić do wyrośnięcia na 2 godziny

Tagi:

ciasto dynia