Sposób przygotowania:
Orzechowa harmonia
Orzechy włoskie, arachidowe i ziarna sezamu zmielić w blenderze.
Jajka ubić z cukrem kryształem i waniliowym, a następnie dodać olej, mleko oraz mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i połączyć, cały czas ucierając mikserem.
Z tak przygotowanego ciasta odłożyć około 6-8 łyżek ciasta i wymieszać ją z kakao.
Kolejno do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej kaszą manną średniej tortownicy lub formy babkowej wyłożyć najpierw białą część ciasta, a potem ciemną.
Piec w temperaturze 180°C około 60 minut do suchego patyczka.
Po upieczeniu ciasto pozostawić do ostygnięcia, a kiedy ostygnie ze składników na polewę, cukier rozpuścić w mleku rozgrzewając na małym ogniu, dodać masło,pokruszoną chałwę i rozetrzeć na gładką masę, cały czas podgrzewając, po czym oblać polewą ciasto.
Udekorować orzechami.
Jajka ubić z cukrem kryształem i waniliowym, a następnie dodać olej, mleko oraz mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i połączyć, cały czas ucierając mikserem.
Z tak przygotowanego ciasta odłożyć około 6-8 łyżek ciasta i wymieszać ją z kakao.
Kolejno do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej kaszą manną średniej tortownicy lub formy babkowej wyłożyć najpierw białą część ciasta, a potem ciemną.
Piec w temperaturze 180°C około 60 minut do suchego patyczka.
Po upieczeniu ciasto pozostawić do ostygnięcia, a kiedy ostygnie ze składników na polewę, cukier rozpuścić w mleku rozgrzewając na małym ogniu, dodać masło,pokruszoną chałwę i rozetrzeć na gładką masę, cały czas podgrzewając, po czym oblać polewą ciasto.
Udekorować orzechami.
agus1254