Sposób przygotowania:
Orzechowa krajanka
1. Mąkę przesiej na stolnicę,wymieszaj z proszkiem do pieczenia,posiekaj z zimnym masłem.Szybko zagnieć z jajkiem,śmietaną,1/4 szklanki cukru i szczyptą soli.Zawiń w folię i włóż na ok. 20 minut do zamrażalnika.Schłodzone ciasto rozwałkuj i przełóż do blaszki posmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką. Piecz na złoty kolor w temp. 200 st.C przez około 10 minut , następnie schłódź. 2. Orzechy rozgnieć zawijając w ściereczkę i obijając je np. o kant blatu. Bakalie pokrój w kosteczkę. W rondlu zagotuj wodę z cukrem ,podgrzewaj aż cukier się skarmelizuje.Pod koniec dodaj miód ,bakalie i orzechy,wymeiszaj. 3. Masę od razu przełóż na upieczone kruche ciasto,równomiernie rozłóż widelcem,odstaw do ostygnięcia. Następnie pokrój.Smacznego!:)
lara1908
Natala1210
olciaky