Agnieszka 250897

Agnieszka 250897

Szef Kuchni
[Przepisów: 116]

Orzechowa pychotka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

bardzo smaczne ciasto i ładnie wygląda

Orzechowa pychotka

Składniki:

Orzechowa pychotka

 

  • CIASTO
  • 1/2 kg mąki (3 szklanki)
  • 1/2 kostki margaryny
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki miodu
  • 1 łyżeczka sody

 

 

 

 

  • KREM
  • 1/2 litra mleka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki budyniu śmietankowego
  • 1 kostka masła
  • 2/3 szklanki cukru pudru

 

Sposób przygotowania:

Orzechowa pychotka
Przepis na ciasto: Zagnieść ciasto z wszystkich składników. Podzielić na 2 części. Na jeden placek nałożyć polewę orzechową. Piec po 15 minut w temperaturze 180 stopni C. Przepis na polewę orzechową: Margarynę rozpuścić na patelni na małym ogniu, dodać miód i cukier - wymieszać. Dodać orzechy i prażyć przez 3 minuty. Przepis na krem: Z mleka, mąki i budyniu śmietankowego ugotować "budyń". Masło utrzeć z cukrem pudrem i dodawać po trochu wystudzony "budyń". Utrzeć, aż będzie puszyste. Przekładanie ciasta: Ciasto bez polewy - krem - ciasto z polewą orzechową.