mariel78

mariel78

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 293]

Orzechowe rezy Mariel

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Przepis z kuchni słowackiej

Orzechowe rezy Mariel Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Orzechowe rezy Mariel

 

 

Sposób przygotowania:

Orzechowe rezy Mariel
Na stolnicę przesiewamy mąkę , następnie dodajemy pozostałe składniki , cukier, margarynę , żółtko , mleko sól, dokładnie zarabiamy tak by powstała jednolita masa, Następnie dzielimy ciasto na dwie części. Pierwszą część rozwałkowujemy i nanosimy na wysmarowaną tłuszczem blachę lub wyłożoną papierem do pieczenia.Używam do pieczenia standardowych dużych blach z piekarnika. Przygotowujemy masę: białka ubijamy na sztywno.Żółtka ucieramy z cukrem pudrem , dodajemy skórkę z cytryny , oraz kakao , następnie zmielone orzechy oraz pianę mieszamy do momentu aż wszystko się ze sobą połączy , nakładamy na ciasto. Drugą część ciasta wałkujemy i przykrywamy nim masę.Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 40 minut.Rozpuszczamy gotową polewę w kąpieli wodnej lub robimy własną , ja rozpuszczam dwie gorzkie czekolady dodaje 3 łyżki mleka i 50 gram margaryny , w razie gdy jeszcze jest za gęsta dodaje jeszcze odrobinę mleka. Na jeszcze ciepłe , ale nie gorące ciasto rozprowadzam polewę.Na polewie układam orzechy tak by przy krojeniu na każdy kawałek przypadał jeden kawałek orzecha.
Orzechowe rezy Mariel
ze wszystkich składników wyrabiamy ciasto
Orzechowe rezy Mariel
gdy ciasto się zarumieni wyciągamy go z piekarnika
Orzechowe rezy Mariel
jeszcze ciepłe ciasto polewamy gotową polewą rozpuszczoną w kąpieli wodnej
Orzechowe rezy Mariel
orzechy układamy tak by przy krojeniu jeden orzech przychodził na jedno ciastko