czarnakawa

czarnakawa

Starszy Kucharz
[Przepisów: 28]

orzechowe wezelki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Ciasto francuskie, marcepan, orzechy. Hmmmm.... palce lizac. Jedyny minus szybko znikaja, nie zdarzylam zrobic zdjecia ale dolacze

orzechowe wezelki

Składniki:

orzechowe wezelki

 

  • 300 g ciasta francuskiego
  • 1 jajko
  • 100 g masy marcepanowej
  • 100 g zmielonych orzechow laskowych
  • 50 g cukru
  • 3 lyzki rumu
  • 100 g cukru pudru

Sposób przygotowania:

orzechowe wezelki
Ciasto rozwalkowac i pociac w kawalki o wielkosci 12x20 cm. Mase marcepanowa z orzechami laskowymi, cukrem, bialkiem i 1 lyzka rumu zagniesc na gladka mase. Posmarowac nia kawalki ciasta i zlozyc na pol. Nastepnie przeciac je na pol, tak aby powstaly prostokaty o rozmiarach 6x10 cm. Teraz rozcinamy kazdy prostokat na srodku na okolo 4 cm. Przeciagamy teraz koniec przez ten otwor. Ciastka ukladamy na oplukanej zimna woda blasze i smarujemy zoltkiem rozmieszanym z 1 lyzka zimnej wody. Pozostawiamy na 15 min. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 13-15 min. w temp. 220°C. Ciastka mozna polac polewa przygotowana z cukru pudru i rumu.