reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Orzechowe z pianką mleczną (bezglutenowe)

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Blat bezglutenowy z dodatkiem mąki orzechowej, która ostatnio u nas króluje. Niestety trzeba mocno naponczować, bo suche ciasto wychodzi, ale spróbujcie- koniecznie, bo warto:)

Orzechowe z pianką mleczną (bezglutenowe)

Składniki:

Orzechowe z pianką mleczną (bezglutenowe)

 

  • Składniki na formę 24x24 cm
  • 50 g mąki kokosowej
  • 50 g mąki orzechowej
  • 20 g skrobi kukurydzianej
  • 80 g masła
  • 2 jaja L
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

 

  • Masa
  • 500 ml mleka zagęszczonego 7,5 %
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 1 szklanka wrzątku

 

  • Dodatkowo
  • Puszka brzoskwiń
  • 1 galaretka brzoskwiniowa
  • 0,5 szklanki wrzątku

Sposób przygotowania:

Orzechowe z pianką mleczną (bezglutenowe)

przygotowanie

Orzechowe z pianką mleczną (bezglutenowe)
ciasto mocno nakłuwamy i ponczujemy- jest dość suche

Ciasto.

Wszystkie mąki i proszek do pieczenia łączymy ze sobą i przesiewamy.

Masło dokładnie ucieramy z cukrem i żółtkami

Dodajemy stopniowo mieszaninę mąk- miksujemy tylko do połączania się składników.

Na końcu dodajemy piane z białek

Do formy wyłożonej papierem do pieczenia przekładamy ciasto i pieczemy 35-40 minut w temperaturze175 stopni C do tzw suchego patyczka

Studzimy i bardzo gęsto nakłuwamy np patyczkiem do szaszłyków.

przygotowanie

Orzechowe z pianką mleczną (bezglutenowe)
mus częściowo zostanie wchłoniety, ale też połaczy go z masą

Przestudzone ciasto ponczujemy 0,5 szklanki syropu z brzoskwiń.

6 polówek brzoskwiń miksujemy z 3 łyżkami syropu, dodajemy rozpuszczoną galaretkę i wylewamy na ciasto.

Resztę brzoskwiń kroimy w kostkę i rozsypujemy równomiernie na mus.

Odstawiamy do zastygnięcia.

przygotowanie

Orzechowe z pianką mleczną (bezglutenowe)
Mleko znacznie zwiększy swoją objętość, przez co bedzie bardzo delikatne

2 galaretki cytrynowe rozpuszczamy w wrzątku i studzimy.

Gdy zaczną lekko gęstnieć, robotem ubijamy mleko aż 3krotnie zwiększy swoją objętość (około 5 minut)

Nie przerywając ubijania, cienkim strumieniem wlewamy galaretkę .

Masę od razu wylewamy na ciasto i odstawiamy do lodówki na minimum 2-3 godziny.


Smacznego