krzyssiu_o1995

krzyssiu_o1995

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 348]

Orzechowiec

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Bardzo dobre polecam wszystkim

Orzechowiec

Składniki:

Orzechowiec

 

Sposób przygotowania:

Orzechowiec
CIASTO:
Wszystkie składniki zagnieść, ciasto podzielić na 3 części i upiec 2 placki, oraz jeden z blatem orzechowym (przepis poniżej)
Piec w blaszce szarlotkowej.

ORZECHY:
Cukier, margarynę i miód rozpuścić w rondelku, dodać posiekane orzechy. Ciągle mieszając smażyć na złoty kolor. Po usmażeniu gorące wyłożyć na trzecie nieupieczone ciasto i razem upiec

MASA:
Z mleka, mąki zwykłej i kartoflanej i z cukru waniliowego ugotować budyń i zostawić do ostygnięcia. Wystudzony budyń utrzeć z margaryną, można dodać kieliszek wódki, likieru lub ajerkoniaku.

Przekładać placki masą tak aby blat orzechowy był na wierzchu.
Po przełożeniu lekko ucisnąć ciasto i zostawić w lodówce aby masa stężała.
Najlepsze jest na drugi dzień :−)