Sposób przygotowania:
Orzechowiec
CIASTO:
Wszystkie składniki zagnieść, ciasto podzielić na 3 części i upiec 2 placki, oraz jeden z blatem orzechowym (przepis poniżej)
Piec w blaszce szarlotkowej.
ORZECHY:
Cukier, margarynę i miód rozpuścić w rondelku, dodać posiekane orzechy. Ciągle mieszając smażyć na złoty kolor. Po usmażeniu gorące wyłożyć na trzecie nieupieczone ciasto i razem upiec
MASA:
Z mleka, mąki zwykłej i kartoflanej i z cukru waniliowego ugotować budyń i zostawić do ostygnięcia. Wystudzony budyń utrzeć z margaryną, można dodać kieliszek wódki, likieru lub ajerkoniaku.
Przekładać placki masą tak aby blat orzechowy był na wierzchu.
Po przełożeniu lekko ucisnąć ciasto i zostawić w lodówce aby masa stężała.
Najlepsze jest na drugi dzień :−)
Wszystkie składniki zagnieść, ciasto podzielić na 3 części i upiec 2 placki, oraz jeden z blatem orzechowym (przepis poniżej)
Piec w blaszce szarlotkowej.
ORZECHY:
Cukier, margarynę i miód rozpuścić w rondelku, dodać posiekane orzechy. Ciągle mieszając smażyć na złoty kolor. Po usmażeniu gorące wyłożyć na trzecie nieupieczone ciasto i razem upiec
MASA:
Z mleka, mąki zwykłej i kartoflanej i z cukru waniliowego ugotować budyń i zostawić do ostygnięcia. Wystudzony budyń utrzeć z margaryną, można dodać kieliszek wódki, likieru lub ajerkoniaku.
Przekładać placki masą tak aby blat orzechowy był na wierzchu.
Po przełożeniu lekko ucisnąć ciasto i zostawić w lodówce aby masa stężała.
Najlepsze jest na drugi dzień :−)