Sposób przygotowania:
Orzechowiec I
Najlepiej jest najpierw ugotować budyń. W szklance mleka rozpuścić 2 budynie i łyżkę mąki pszennej. Pozostałe mleko zagotować z 4 łyżkami cukru. Gdy mleko zacznie wrzeć, zdjąć garnuszek z ognia, dodać płyn budyniowy, dobrze wymieszać i zagotować cały czas mieszając uważając aby nie przypalić. Ugotowany budyń odstawić w chłodne miejsce do ostudzenia. Teraz możemy przejść do ciasta. Dobrze, jeśli składniki na ciasto mają temperaturę pokojową, margarynę posiekać w kostkę. Wszystkie składniki ciasta włożyć do miski i zagnieść zwarte ciasto, które podzielić na 2 części.Dużą blachę (25cmx40cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Połowę ciasta przełożyć do formy, wyrównać, właściwie wykleić nim dno blaszki. Wstawić do piekarnika na środkową półkę i piec przez 10 minut w 180 stopniach. Przygotowujemy masę orzechową. W rondlu rozpuszczamy margarynę, dodajemy miód i cukier, podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się składników. Dodajemy posiekane lub rozdrobnione w rozdrabniaczu orzechy, dokładnie mieszamy i gotujemy ciągle mieszając na niewielkim ogniu przez kilka minut. Z drugą częścią ciasta postępujemy analogicznie jak z pierwszą. Identyczną co do wielkości blaszkę wykładamy ciastem, które wlepiamy w dno, z tym że nakładamy na ciasto warstwę orzechową - jeszcze gorącą. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 10 minut w 180 stopniach. Studzimy. Masło ucieramy. Dodajemy po łyżce zimnego budyniu i ucieramy mikserem na niskich obrotach. Na pierwszy placek bez orzechów kładziemy masę budyniową. Przykrywamy plackiem z orzechami. Odkładamy w chłodne miejsce na co najmniej 24 godziny.przechowujemy w chłodnym miejscu. Ciasto jest najlepsze po 2 dniach.
edytaha