lena

lena

Szef Kuchni
[Przepisów: 53]

Tort orzechowo-kokosowy

  • 9
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Na biszkopt ciemny ubić jajka z cukrem. Połączyć z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao.

Tort orzechowo-kokosowy

Składniki:

Tort orzechowo-kokosowy

 

Sposób przygotowania:

Tort orzechowo-kokosowy
Na biszkopt ciemny ubić jajka z cukrem. Połączyć z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Ciasto wlać do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach 24x36cm. Piec 30 minut w temp. 180 stopni C. Na biszkopt orzechowy roztopić miód, białka ubić z cukrem. Resztę składników połączyć z białkami. Postępować tak samo jak z ciemnym biszkoptem. Na ciasto kokosowe ubić białka, dodając cukier. Dodać wiórki wymieszane z mąką, wlać sok z cytryny. Na masę budyniową 3 i 1/2 szklanki mleka zagotować z cukrem, żółtka utrzeć z mąką. Do utartej masy dodać pozostałe mleko, zmiksować. Dodać do gotującego się mleka, ugotować krem. Schłodzony budyń dodać do utartego masła. Ostudzony ciemny biszkopt przekroić wzdłuż, jeden blat posmarować masą budyniową, przykryć ciastem kokosowym. Posmarować masą, przykryć drugim blatem ciemnym, posmarować masą, przykryć biszkoptem orzechowym. Dowolnie udekorować np. bitą śmietaną z usztywniaczem.