Sposób przygotowania:
Tort orzechowo-kokosowy
Na biszkopt ciemny ubić jajka z cukrem. Połączyć z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Ciasto wlać do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach 24x36cm. Piec 30 minut w temp. 180 stopni C. Na biszkopt orzechowy roztopić miód, białka ubić z cukrem. Resztę składników połączyć z białkami. Postępować tak samo jak z ciemnym biszkoptem. Na ciasto kokosowe ubić białka, dodając cukier. Dodać wiórki wymieszane z mąką, wlać sok z cytryny. Na masę budyniową 3 i 1/2 szklanki mleka zagotować z cukrem, żółtka utrzeć z mąką. Do utartej masy dodać pozostałe mleko, zmiksować. Dodać do gotującego się mleka, ugotować krem. Schłodzony budyń dodać do utartego masła. Ostudzony ciemny biszkopt przekroić wzdłuż, jeden blat posmarować masą budyniową, przykryć ciastem kokosowym. Posmarować masą, przykryć drugim blatem ciemnym, posmarować masą, przykryć biszkoptem orzechowym. Dowolnie udekorować np. bitą śmietaną z usztywniaczem.
teresa
teresa
ja jeszcze do masy budyniowej daję kawę capucino,fajnie komponuje się z kokosem
lena
Gość
lena
do ciasta orzechowego dodaję 5 jajek,czyli piana z 5 białek,a żółtka ucieramy z resztą składników ciasta-przepraszam,że w przepisie jajka przeoczyłam:)
elutka
elutka
kamil612
Malinka16
Jeśli zasmakuje mojemu chłopcu to znaczy że musi być wyśmienity ;P