Sposób przygotowania:
Orzechowo-kokosowy przysmak
Jajka ubić z cukrem do białości, dodać do nich czekoladę w proszku i dokładnie wymieszać, następnie posypać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ostrożnie wszystko połączyć.Formę ( 33 cm na 22 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i wylać do niej przygotowane ciasto, piec w temp.180 st około 25 minut. Masa: 1szklankę śmietany zagotować z czekoladą i wystudzić pozostałą śmietanę ubić z dodatkiem śnieżki w trakcie ubijania dodać zimną śmietankę z czekoladą. Kiedy śmietana jest już dostatecznie ubita dodać do niej mielone orzechy i wiórki kokosowe, wymieszać. Kawę zalać 1/2 szklanki gorącej wody i kiedy przestygnie dolać spirytus tak przygotowaną kawą polać upieczone i wystudzone ciasto, kiedy kawa wsiąknie w ciasto to posmarować je masą krówkową i wyłożyć całą masę śmietanową, wyrównać wierzch przy pomocy długiego noża. Czekoladę mleczną rozpuścić z dodatkiem 1 łyżeczki mleka i polać ozdobnie ciasto, ozdobić dodatkowo orzechami i odstawić do lodówki, aby ciasto dokładnie zastygło.
marietta