Sposób przygotowania:
Orzechowy zawijaniec
Z letniego mleka, łyżeczki cukru, łyżeczki mąki i pokruszonych drożdży przygotowujemy rozczyn i zostawiamy go do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy na stolnicę, robimy wgłębienie. Dodajemy szczyptę soli, jajko, roztopioną i ostudzoną margarynę, cukier i wyrośnięty rozczyn. Zagniatamy energicznie ciasto i ponownie zostawiamy do wyrośnięcia. W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Posiekane dość drobno orzechy laskowe (można kupić gotowe, już posiekane, bo zajmuje to dużo czasu) łączymy ze śmietaną, cukrem, miodem, konfiturą i rumem. Dokładnie mieszamy. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na kształt prostokąta i nakładamy równomiernie farsz. Zwijamy roladę wzdłuż dłuższego boku. Gdy otrzymamy roladę, przecinamy ją na pół, również WZDŁUŻ. Oba "wałki" splatamy ze sobą na przemian, tak jak warkocz. Zlepiamy w miarę możliwości końce i zostawiamy na 15 minut w ciepłym miejscu na blaszce wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką. Pieczemy w temp.190 stopni około 40 minut na złoty kolor. dekorujemy lukrem z dodatkiem rumu. Smacznego!