Sposób przygotowania:
Orzechwiec z gruszkam
1. Gruszki umyć i pokroić na pół,wykroić gniazda nasienne i naciąć wzdłuż od wypukłej strony. W nacięcie poukładać płatki migdałowe i skropić sokiem z cytryny.
2.Margarynę utrzeć, dodać cukier i wbijać po jednym jajku. Gdy jajka połączą się z tłuszczem dodać po mąkę wymieszaną z kakao i szczyptą soli. Dodać proszek do pieczenia i mleko. Razem utrzeć na gładką masę. Na koniec dodać zmielone orzechy, wymieszać.
3.Ciasto przelać na dużą blachę wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą. Na wierzchu ułożyć gruszki nacięciem do góry. Ciasto piec 45 minut w temp. 190 stopni C.
2.Margarynę utrzeć, dodać cukier i wbijać po jednym jajku. Gdy jajka połączą się z tłuszczem dodać po mąkę wymieszaną z kakao i szczyptą soli. Dodać proszek do pieczenia i mleko. Razem utrzeć na gładką masę. Na koniec dodać zmielone orzechy, wymieszać.
3.Ciasto przelać na dużą blachę wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą. Na wierzchu ułożyć gruszki nacięciem do góry. Ciasto piec 45 minut w temp. 190 stopni C.