goofy9

goofy9

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1117]

Orzeszki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Obieranie orzeszków z łupin jest wyjątkowo pracochłonne ale efekt jest pyszny

Orzeszki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Orzeszki

 

Sposób przygotowania:

Orzeszki
Orzechy sparzamy, a następnie pozbywając się goryczki - obieramy z łupin i mielimy w maszynce do mięsa. Przygotowujemy krem: masło ucieramy z cukrem i żółtkami. Dodajemy orzechy oraz kakao, na koniec likier orzechowy. Przygotowujemy ciasto: mąkę, margarynę, jajko, śmietanę, cukier puder, śmietanę, sodę wraz ze szczyptą soli zagniatamy, a następnie w maszynce do orzeszków (patelnia lub foremki) pieczemy skorupki orzeszków :) Skorupki napełniamy kremem. Smacznego!
Orzeszki
Obrane orzechy mielimy w maszynce do mięsa
Orzeszki
Masło ucieramy z cukrem pudrem, żółtkami
Orzeszki
Dodajemy orzechy oraz kakao, na koniec likier orzechowy
Orzeszki
W maszynce do orzeszków pieczemy skorupki orzeszków