Ostra na Słodko

Ostra na Słodko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 409]

Orzotto z grzybami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Świetna alternatywa dla wielbicieli risotto.

Orzotto z grzybami

Składniki:

Orzotto z grzybami

 

  • kasza biała gryczana - 200 g
  • grzyby - 250 g
  • cebula - 2 szt
  • białe wytrawne wino - 250 ml
  • rozmaryn ( Kamis ) - 1 szczypta
  • bulion warzywny - ok. 1,5 l
  • masło - 1 łyżka
  • natka pietruszki - 1 pęczek
  • sól , pieprz - do smaku
  • oliwa z oliwek - 50 ml

 

 

 

Sposób przygotowania:

Orzotto z grzybami
Cebule kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na złoto na oliwie. Dodajemy oczyszczone i pokrojone pieczarki , a po kilku minutach odsączone z zalewy podgrzybki. Smażymy razem kilka minutek , po czym dodajemy suchą , surową kaszę i smażymy do momentu aż dokładnie obtoczy się w oliwie. Zalewamy białym wine. Doprawiamy do smaku solą , pieprzem i rozmarynem. Uwaga! Uważamy z solą!Kiedy nasze wino już całkowicie wyparuje dolewamy po chochelce naszego bulionu ( co jakiś czas 1 chochelka). Kiedy kasza będzie już miękka i "wypije" cały bulion dodajemy masło i posiekaną natkę. ( możemy dodac jeszcze odrobinkę parmezanu! )Gotowe!