suri29

suri29

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 223]

Ostre skrzydełka z oliwkami.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Dla miłośników ostrej kuchni. Dla 4 osób.

Ostre skrzydełka z oliwkami.

Składniki:

Ostre skrzydełka z oliwkami.

 

  • 8 skrzydełek z kurczaka;
  • 2 małe papryczki chili;
  • 5 pomidorów średniej wielkości;
  • po 4 dag czarnych i zielonych oliwek bez pestek;
  • 3 ząbki czosnku;
  • 1/2 szklanki wina półsłodkiego;
  • sól, łyżeczka curry;
  • pieprz biały ,czarny i ziołowy mielony;
  • 4 łyżki oliwy z oliwek;
  • 1 łyżeczka soku z cytryny.

 

Sposób przygotowania:

Ostre skrzydełka z oliwkami.
Skrzydełka myjemy, odcinamy części niejadalne(te przy skrzydle z chrzęścią). Następnie przygotowujemy marynatę: z papryczek chili usuwamy nasiona i drobno siekamy, czosnek miażdżymy, przekładamy do miseczki dodajemy sok z cytryny, oliwę, doprawimy solą, pieprzem. Mieszamy wszystkie składniki. Nacieramy marynata każde skrzydełko, które następnie podpiekamy przez ok 5 min. Następnie zalewamy skrzydełka winem, dodajemy pokrojone w połówki oliwki, pokrojone pomidory, doprawiamy solą i dusimy wszystko na wolnym ogniu przez ok 30 min. Podajemy z ziemniakami lub ryżem.