Sposób przygotowania:
Oszukane zrazy wieprzowe
Karkówkę wieprzową mielimy. Do mielonego mięsa dodajemy jajka, posiekaną drobno pietruszkę zimną wodę lub bulion oraz sól i pieprz do smaku. Wyrabiamy mięso tak jak do mielonych klopsów, żeby wszystkie składniki się połączyły. Marchewkę i cebulę obieramy i kroimy, marchewkę w słupki, cebulę w piórka. Ogórki małosolne i boczek kroimy w słupki. Mokrymi rękoma bierzemy porcję wyrobionego mielonego mięsa i umieszczamy ją na woreczku, rozpłaszczamy, nakładamy słupek marchewki, boczek, cebulę i kawałek małosolnego ogórka. Zawijamy „zrazy”, pomoże nam w tym woreczek foliowy, dzięki któremu możemy uformować równe klopsiki , farsz nie ucieka ze środka, a mięso nie przykleja się do rąk. Każdy „zraz” obtaczamy w mące i smażymy z każdej strony na rozgrzanym oleju. Pod koniec smażenia wrzucamy na patelnię cebulkę i marchewkę (jeśli jeszcze nam została) i wlewamy na patelnię 1 szkl przegotowanej wody. Doprawiamy pieprzem i solą i prużymy „zrazy” , W wyniku czego zrazy z miękną i otrzymamy sos. Podajemy z ziemniakami lub kaszą gryczaną. SMACZNEGO!