kasienka26

kasienka26

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 123]

Oszukane zrazy wieprzowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Alternatywa dla tych co wolą mięso mielone lub nie lubią ubijać

Oszukane zrazy wieprzowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Oszukane zrazy wieprzowe

 

  • 1 kg karkówki wieprzowej
  • 2 jajka
  • 3 łyżki wody do mięsa na
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • pęczek zielonej pietruszki
  • 15 dag boczku wędzonego
  • 2 ogórki małosolne
  • 3 marchewki
  • 5 łyżek mąki
  • 1 szkl. wody do sosu
  • olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Oszukane zrazy wieprzowe
Karkówkę wieprzową mielimy. Do mielonego mięsa dodajemy jajka, posiekaną drobno pietruszkę zimną wodę lub bulion oraz sól i pieprz do smaku. Wyrabiamy mięso tak jak do mielonych klopsów, żeby wszystkie składniki się połączyły. Marchewkę i cebulę obieramy i kroimy, marchewkę w słupki, cebulę w piórka. Ogórki małosolne i boczek kroimy w słupki. Mokrymi rękoma bierzemy porcję wyrobionego mielonego mięsa i umieszczamy ją na woreczku, rozpłaszczamy, nakładamy słupek marchewki, boczek, cebulę i kawałek małosolnego ogórka. Zawijamy „zrazy”, pomoże nam w tym woreczek foliowy, dzięki któremu możemy uformować równe klopsiki , farsz nie ucieka ze środka, a mięso nie przykleja się do rąk. Każdy „zraz” obtaczamy w mące i smażymy z każdej strony na rozgrzanym oleju. Pod koniec smażenia wrzucamy na patelnię cebulkę i marchewkę (jeśli jeszcze nam została) i wlewamy na patelnię 1 szkl przegotowanej wody. Doprawiamy pieprzem i solą i prużymy „zrazy” , W wyniku czego zrazy z miękną i otrzymamy sos. Podajemy z ziemniakami lub kaszą gryczaną. SMACZNEGO!
Oszukane zrazy wieprzowe
Karkówkę wieprzową mielimy, dodajemy do niej jajka, wodę, pietruszkę sól i pieprz. Wyrabiamy mięso na jednolitą masę
Oszukane zrazy wieprzowe
Porcję mielonego mięsa umieszczamy na foliowym woreczku i układamy na nim po kawałku marchewki, ogórka, cebuli i boczku
Oszukane zrazy wieprzowe
Zawijamy "zrazy" i obtaczamy je całe w mące
Oszukane zrazy wieprzowe
Zrazy smażymy z każdej strony na rozgrzanym oleju