WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1022]

Owoce w cieście dyniowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kawałki gruszki, banana i jabłka w cieście dyniowym z dodatkiem pure dyniowego. Smaczny posiłek lub deser na gorąco.

Owoce w cieście dyniowym Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Owoce w cieście dyniowym

 

  • 1 jajko
  • 3 czubate łyżki mąki tortowej
  • 2 płaskie łyżki pure z dyni (pieczonej lub duszonej)
  • 1 mały cukier waniliowy
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka suchych drożdży
  • 0,5szkl. mleka
  • 1 jabłko
  • 1 gruszka
  • 1 banan
  • olej
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Owoce w cieście dyniowym

ETAP 1:

Do miski wsypać mąkę, drożdże, cukier zwykły i waniliowy. Wbić jajko, wlać mleko. Dodać pure z dyni i wszystko wymieszać dokładnie trzepaczką lub zmiksować mikserem na jednolite ciasto.

Owoce obrać ze skórki i pokroić na plasterki o grubości ok. 0,5-1 cm. Owoce maczać w cieście i od razu układać na patelni na rozgrzanym oleju.

Smażyć po kilka minut na złoty kolor i wykładać na talerz przykryty ręcznikiem papierowym. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Owoce w cieście dyniowym
Usmażone owoce wyłożone na talerz przykryty ręcznikiem papierowym
Owoce w cieście dyniowym
Owoce w trakcie smażenia na patelni na oleju.
Owoce w cieście dyniowym
Porcja owoców zanurzonych w cieście ułożóna na patelni
Owoce w cieście dyniowym
Rozrobione ciasto dyniowe do panierowania owoców
Owoce w cieście dyniowym
Pokrojone owoce