Sposób przygotowania:
Owocowa drożdżówka
Drożdże wymieszać na płynną masę z 1/3 ilości cukru.
Margarynę stopić i ostudzić.
Mąkę przesiać do miski, wybić żółtka, dodać sól, resztę cukru, cukier waniliowy i mleko.
Robotem z końcówkami do ciasta drożdżowego wyrobić ciasto.
Gdy będzie gładkie, wlać margarynę i dalej wyrabiać aż będzie jednolite i miękkie.
Tak przygotowane ciasto przełożyć do formy prostokątnej wyłożonej papierem do pieczenia, oprószonymi mąką rękoma rozłożyć równomiernie ciasto.
Owoce wsypać do miski, dodać mąkę i wymieszać.
Na cieście rozłożyć owoce otrząsając z nich nadmiar mąki.
Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 30-40 minut w ciepłe miejsce.
Zrobić kruszonkę z mąki krupczatki, cukru i zimnej margaryny.
Gotową kruszonką posypać owoce.
Blachę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piec przez 60-70 minut.
Ciasto po schłodzeniu posypać cukrem pudrem.
Margarynę stopić i ostudzić.
Mąkę przesiać do miski, wybić żółtka, dodać sól, resztę cukru, cukier waniliowy i mleko.
Robotem z końcówkami do ciasta drożdżowego wyrobić ciasto.
Gdy będzie gładkie, wlać margarynę i dalej wyrabiać aż będzie jednolite i miękkie.
Tak przygotowane ciasto przełożyć do formy prostokątnej wyłożonej papierem do pieczenia, oprószonymi mąką rękoma rozłożyć równomiernie ciasto.
Owoce wsypać do miski, dodać mąkę i wymieszać.
Na cieście rozłożyć owoce otrząsając z nich nadmiar mąki.
Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 30-40 minut w ciepłe miejsce.
Zrobić kruszonkę z mąki krupczatki, cukru i zimnej margaryny.
Gotową kruszonką posypać owoce.
Blachę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piec przez 60-70 minut.
Ciasto po schłodzeniu posypać cukrem pudrem.