Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Owocowe mleczna pianka

  • 9
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 16

Cos slodkiego na letnie popoludnie.

Owocowe mleczna pianka

Składniki:

Owocowe mleczna pianka

 

  • 1 puszka skondensowanego, nieslodzonego mleka,
  • 500ml smietany kremówki,
  • 1 szklanka cukru pudru,
  • 2 lyzki czerwonej galaretki w proszku,
  • 2 lyzki zóltej, pomaranczowej lub zielonej galaretki w proszku,
  • 2 lyzki zelatyny/ 4 lyzki goracej wody,
  • puszka malin, ok 150g, lub swieze maliny,
  • mala puszka pokrojonych brzoskwin,
  • 2 lyzeczki cukru wanilinowego,
  • mala kisc winogron.

Sposób przygotowania:

Owocowe mleczna pianka
Etapy przygotowania
Mleko i smietane schlodzic w lodowce. Owoce z puszki odsaczyc, w razie koniecznosci, brzoskwinie pokroic na drobne kawalki. Zelatyne rozpuscic w 4 lyzkach goracej wody, ostudzic. Kazda galaretke rozpuscic oddzielnie, kazda w 5 lyzkach goracej wody , ostudzic. Mleko ubic na puszysta piane, wraz z lyzeczka cukru wanilinowego i polowa szklanki cukru pudru. Kremowke ubic w inedtyczny sposob. Ubite mleko oraz ubita kremowke, dokladnie wymieszac i podzielic na 2 czesci. Do jednej z czesci dodac galaretke czerwona, polowe rozpuszczonej zelatyny oraz odsaczone maliny, ostroznie wymieszac, do drugiej czesci dodac druga druga galaretke, pozostala zelatyne oraz kawalki odsaczonych brzoskwin, wymieszac. Forme wykladamy folia spozywcza. Do formy, wylac najpierw mase z malinami, wstawic do lodowki, a gdy stezeje, wylozyc na nia mase z brzoskwiniami. Kiedy deser zaczne tezec, wierzch wylozyc polówkami winogron. Deser nalezy schlodzic w lodowce przez ok 2 godziny. Przetrzymywac w lodowce.

Mozna zredukowac nieco ilosc cukru np. do 2/3 szklanki, deser bedzie mniej slodki. Spód mozna tez wylozyc herbatnikami i nasaczyc, rozpuszczona w zredukowanej ilosci wody, tezejaca galaretka.

Tagi:

winogrona