martamp

martamp

Kucharz
[Przepisów: 7]

Owsiane bułeczki bezglutenowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Dieta bezglutenowa to dieta coraz częściej spotykana. Dla wielu alergików największy problem stanowi pieczywo. Myślę, ze moja propozycja zadowoli i dzieci i dorosłych.

Owsiane bułeczki bezglutenowe

Składniki:

Owsiane bułeczki bezglutenowe

 

Sposób przygotowania:

Owsiane bułeczki bezglutenowe
Płatki owsiane zmielić ( np. w młynku do kawy ) na mąkę. Wymieszać wszystkie mąki i drożdże w dużej misce. Wodę i mleko owsiane przelać do rondelka - lekko podgrzać. Do płynnych składników dodać cukier i sól - wymieszać. Do mąki wlać lekko ciepłe mleko z wodą - wyrabiać cisto. Pod koniec wyrabiania dodać nasiona słonecznika. Jeśli ciasto jest zbyt lepkie dodać więcej mąki owsianej, jeśli zbyt suche - dolać odrobinę wody. Wyrabiać ciasto, aż składniki dobrze się połączą, a ciasto będzie sprężyste. Wyrobione ciasto odstawić do wyrośnięcia, na około 40-50 minut. Z wyrośniętego ciasta formować małe bułeczki. Układać na blasze, pozostawiając między bułeczkami odstępy. Blachę z bułeczkami odstawić do ponownego wyrośnięcia - na około 30 minut. Bułeczki piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 15-17 minut.