paulina57

paulina57

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1001]

Ozorek z brokułem w sosie beszamelowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Gotowany ozorek wieprzowy podany z gotowanym brokułem i startym serem. Zapieczony pod sosem beszamelowym.

Ozorek z brokułem w sosie beszamelowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ozorek z brokułem w sosie beszamelowym

 

Sposób przygotowania:

Ozorek z brokułem w sosie beszamelowym
Ozorek gotujmy w osolonej wodzie z cebulką liściem laurowym i zielem angielskim. Po ugotowaniu pozbyć się z ozorka skórki i pokroić w plastry. Brokuła ugotować w osolonej wodzie na pół twardo, wystudzić i podzielić na różyczki. Brokuła i plastry ozorka układać na zmianę w naczyniu do zapiekania. Posypać całość startym żółtym serkiem. W rondlu podsmażyć na maśle mąkę i wolno wlać mleko cały czas mieszając. Do smaku dodać gałkę, imbir, sól i pieprz wymieszać. Sosem polać ozorek z brokułem. Piec przez 35 minut w tempo. 180 stopni. Podawać na ciepło.
Ozorek z brokułem w sosie beszamelowym
W rondlu podsmażyć na maśle mąkę i wolno wlać mleko cały czas mieszając. Do smaku dodać gałkę, imbir, sól i pieprz wymieszać.
Ozorek z brokułem w sosie beszamelowym
Brokuła i plastry ozorka układać na zmianę w naczyniu do zapiekania.
Ozorek z brokułem w sosie beszamelowym
Posypać całość startym żółtym serkiem.
Ozorek z brokułem w sosie beszamelowym
Sosem polać ozorek z brokułem. Piec przez 35 minut w tempo. 180 stopni.

Tagi:

sery ser brokuły