Ostra na Słodko

Ostra na Słodko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 409]

Ozorki w sosie chrzanowym 3

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Tradycyjne ozorki w sosie chrzanowym dla wielbicieli mięs.

Ozorki w sosie chrzanowym 3

Składniki:

Ozorki w sosie chrzanowym 3

 

  • ozorki wieprzowe - 1 kg
  • bulion warzywny - 1 l
  • sól , pieprz , liśc laurowy , ziele angielskie

 

 

 

  • Sos:

 

  • natka pietruszki - 1 pęczek
  • jajka ugotowane na twardo - 2 szt
  • śmietana 18% słodka - 100 ml
  • chrzan - 100 g
  • sok z cytryny - 2 łyżki

 

 

 

Sposób przygotowania:

Ozorki w sosie chrzanowym 3
Ozorki myjemy i gotujemy w wywarze z dodatkiem soli , liści laurowych i ziela angielskiego do miękkości. Po ugotowaniu zdejmujemy z nich skórę i odcinamy tłuszcz ( robimy to kiedy są jeszcze ciepłe ). Kroimy w plastry o grubości 1 cm.Sos: Odlewamy 250 ml wywaru , w którym gotowaliśmy mięso. Dodajemy chrzan oraz śmietanę. Dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze ok. 10 minut. Gdy zacznie robic się gęsty dodajemy pokrojone drobno gotowane jajka , posiekaną natkę pietruszki oraz sok cytrynowy. Doprawiamy do smaku. Podajemy gorące!