pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Ozorki wieprzowe polane sosem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

w sosie chrzanowo-pieczarkowym

Ozorki wieprzowe polane sosem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ozorki wieprzowe polane sosem

 

Sposób przygotowania:

Ozorki wieprzowe polane sosem
Ozorki wieprzowe myjemy i wycinamy gruczoły ślinowe. Przekładamy do garnka, zalewamy zimną wodą i gotujemy około 8 minut. Zmieniamy wodę i dodajemy włoszczyznę wraz z przyprawami ziołowymi: zielem angielskim, liściem laurowy, owocem jałowca oraz pieprzem czarnym. Zamykamy szybkowar i całość garujemy na 2 stopniu 12-14 minut. Po tym czasie z bulionu pozbywamy się warzyw. Wyławiamy również ozorki, z których pozbywamy się białej skóry. Następnie kroimy je w plastry i z powrotem wkładamy do garnka. Następnie zabieramy się za sos. Pieczarki trzemy na drobnej tarce. Smażymy na naoliwionej patelni. Gdy soki odparują wsypujemy mąkę. Zalewamy to wszystko bulionem z ozorków i dokładnie mieszamy. Dodajemy jeszcze chrzan (należy uważać aby chrzan nie przytłumił smaku pieczarek) i ponownie mieszamy. Pokrojone ozorki podajemy polane tak przyrządzonym sosem. Można również podawać wraz ziemniaczkami. Smacznego.
Ozorki wieprzowe polane sosem
Umytym ozorkom wycinamy gruczoły ślinowe, które znajdują się u nasady języka
Ozorki wieprzowe polane sosem
Odszumione ozorki gotujemy z warzywami do miękkosci i pozbywamy sie białej skóry
Ozorki wieprzowe polane sosem
Ze składników na sos przygotowujemy sos pieczarkowo-chrzanowy
Ozorki wieprzowe polane sosem
Propozycja podania z ziemniaczkami posypanymi koperkiem