Sposób przygotowania:
Ozory wieprzowe w sosie chrzanowym
Ozory umyć, wyciąć znajdujące się u nasady gruczoły ślinowe, zalać wodą, doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Odcedzić, dodać obraną i opłukaną włoszczyznę, liść laurowy, ziele angielskie i trochę soli do smaku. Zalać świeżą wodą i gotować do całkowitej miękkości. Jeszcze ciepłe obrać ze skóry, pokroić ukośnie w plastry, ponownie włożyć do wywaru. W rondelku rozgrzać masło, wsypać mąkę i przesmażyć mieszając, nie doprowadzając do zrumienienia. Rozprowadzić około dwiema szklankami wywaru z gotowania ozorów, gotować na małym ogniu do zgęstnienia. Dodać chrzan i śmietanę, doprawić do smaku solą, pieprzem i szczyptą cukru. Gorące ozory podać polane sosem z dodatkiem ziemniaków z wody i wyraźnej w smaku surówki.
kołczu
edytaha
Robercie, nie ma wyjścia, chyba musisz przygotować :)