edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Ozory wieprzowe w sosie chrzanowym

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Deliktane mięso w ostrym chrzanowym sosie najlepiej smakuje z dodatkiem gotowanych ziemniaków i wyraźnej w smaku surówki lub pikli

Ozory wieprzowe w sosie chrzanowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ozory wieprzowe w sosie chrzanowym

 

 

Sposób przygotowania:

Ozory wieprzowe w sosie chrzanowym
Ozory umyć, wyciąć znajdujące się u nasady gruczoły ślinowe, zalać wodą, doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Odcedzić, dodać obraną i opłukaną włoszczyznę, liść laurowy, ziele angielskie i trochę soli do smaku. Zalać świeżą wodą i gotować do całkowitej miękkości. Jeszcze ciepłe obrać ze skóry, pokroić ukośnie w plastry, ponownie włożyć do wywaru. W rondelku rozgrzać masło, wsypać mąkę i przesmażyć mieszając, nie doprowadzając do zrumienienia. Rozprowadzić około dwiema szklankami wywaru z gotowania ozorów, gotować na małym ogniu do zgęstnienia. Dodać chrzan i śmietanę, doprawić do smaku solą, pieprzem i szczyptą cukru. Gorące ozory podać polane sosem z dodatkiem ziemniaków z wody i wyraźnej w smaku surówki.
Ozory wieprzowe w sosie chrzanowym
Do obgotowanych ozorów dodać warzywa i przyprawy.
Ozory wieprzowe w sosie chrzanowym
Na rozgrzanym maśle przesmażyć mąkę nie rumieniąc jej.
Ozory wieprzowe w sosie chrzanowym
Zasmażkę rozprowadzić wywarem z gotowania ozorów.
Ozory wieprzowe w sosie chrzanowym
Do sosu dodać chrzan i kremówkę i doprawić go do smaku.